Tietoa toiminnasta

Vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoiset tekevät mittaamattoman arvokasta työtä toisten ihmisten ja kaupungin hyväksi. Antamalla hieman aikaasi, osaamistasi ja tukea, voit saada paljon hyvää aikaiseksi ja olla jonkun avuntarvitsijan viikon kohokohta. Puisto- tai kotakummina tai monumentin adoptoijana pääsee ulkoilemaan ja hoitamaan ympäristöä – ja kädenjälkesi näkyy kaupunkikuvassa. Juuri sinä olet hyvä vapaaehtoinen.

Vapaaehtoistoiminta on keino lisätä osallisuutta Helsingissä. Helsingin osallisuus- ja vuorovaikutusmallin perustana on kaupunkilaisten tieto ja osaaminen. Parempaa Helsinkiä rakennetaan yhdessä.

Lue lisää Helsingin osallisuus- ja vuorovaikutusmallista

 

Tarjoa osaamistasi ja opi lisää!

Vapaaehtoisena voit luoda merkittäviä ihmissuhteita ja olla tärkeässä roolissa jonkun muun elämässä, esimerkiksi tukihenkilönä tai -perheenä, vertaistukiryhmässä tai kokemusasiantuntijana.

Tehtäviä on tarjolla kymmeniä erilaisia, ja jokaiselle varmasti löytyy tekemistä oman kiinnostuksen ja ajankäytön mahdollisuuksien mukaan. Toimintaa on ympäri kaupunkia, joten kovinkaan kauas ei tarvitse vapaaehtoisena lähteä.

Vapaaehtoistoimintaan ei tarvita tutkintoa huippuyliopistosta, yliluonnollisia kykyjä tai supersankarin taitoja. Läsnäolo, tukeminen, tsemppaaminen ja seuranpito voivat tuntua supersankarin teoilta asiakkaistamme.

Vapaaehtoistoimintaan riittää useimmin ripaus innostusta ja kaksi auttavaa kättä. Vaikka erityisiä taitoja ei tarvita, se ei tarkoita, etteikö niistä olisi hyötyä! Erilaisia esiintymis- ja käsityötaitoja voi käyttää monenlaisessa toiminnassa, ja voit päästä opettamaan tai viihdyttämään muita. Monissa paikoissa, kuten palvelutaloissa, seniorikeskuksissa ja asukastaloissa pääsee toteuttamaan itseään ja ideoimaan toimintaa vapaasti. Kerro rohkeasti omat ideasi!

Vapaaehtoistoiminnassa voi oppia valtavasti ja tutustua uusiin ihmisiin. Voit löytää uusia puolia itsestäsi, tai vahvistaa sellaista osaamista, mikä on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Selvä homma, haluan mukaan!

Meillä on vapaaehtoistehtäviä moneen makuun.
Tutustu tehtäviin ja löydä juuri sinulle sopiva tapa auttaa.

Katso vapaaehtoistehtävät

Taitoja ja kokemusta työelämää varten

Vapaaehtoistoiminnalla haluamme rohkaista monenlaisia, eri taustaisia ihmisiä tulemaan mukaan osaksi kaupunkiyhteisöä ja yhteiskuntaa.

Vapaaehtoistoiminta vahvistaa itseluottamusta ja -tuntemusta. Vapaaehtoistoiminnassa saat työelämässä tarvittavia taitoja, ja se on hyvä tapa osoittaa vastuunkantoa, pitkäjänteistä sitoutumista ja tunnollisuutta.

Vapaaehtoistoiminnasta sekä sitä varten käydyistä koulutuksista voi saada todistuksen, ja ohjaajilta voi saada suosituksia töitä hakiessa. Miksei vapaaehtoistoiminnan kautta voisi jopa löytyä kokonaan uusi ala!

Meillä asenne ja innostus ovat kielitaitoa tärkeämpiä. Vapaaehtoistoiminta on hyvä väylä suomalaiseen yhteiskuntaan tutustumisessa. Monissa paikoissa apukäsille on aina tarvetta, ja suomen kieltä voi oppia toiminnan ohella. Vapaaehtoistoiminnasta maahanmuuttajat voivat saada hyviä valmiuksia työelämään siirtymiseen.

Vapaaehtoisena saat

  • Kiinnostavaa, merkityksellistä tekemistä
  • Sisältöä elämään ja uusia näkökulmia
  • Mahdollisuuden osallistua ja olla osa kaupunkia
  • Oppia uusia taitoja ja kehittää omaa osaamista
  • Tavata uusia ihmisiä
  • Perehdytyksen, virkistystä ja tarvittaessa lisäkoulutusta
  • Ilon ja onnistumisen kokemuksia

Mitä muuta minun on hyvä tietää? Katso lisää.

”Vapaaehtoistoiminta saa tuntemaan itsensä tarpeelliseksi, se antaa merkitystä ja voimaa omaan elämään. Vapaaehtoisena toimiminen on voitto jokaiselle.”

– Vapaaehtoinen Kontulan seniorikeskuksessa

Lisää tarinoita vapaaehtoisuudesta