Talkoot

Häiritseekö lähiympäristön roskaisuus? Haluaisitko toimia puistojen ja luonnon hyväksi? Kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin talkoisiin yleisillä viheralueilla – siivousta, istuttamista, kitkemistä, kunnostusta. Näin voit olla mukana huolehtimassa lähiympäristöstäsi ja lisäämässä viihtyisyyttä.

 

Siivoustalkoot

Helsingissä siivoustalkoita on järjestetty vuodesta 1984. Kaikki innokkaat kaupunkilaiset voivat järjestää omatoimisia talkoita haluamallaan alueella. Siivouskohteena ovat kaupungin yleiset viheralueet, metsät, rannat, tien pientareet ja puistot. Talkoojärjestäjä ilmoittaa talkoopaikan ja ajankohdan ja saa käyttöönsä roskapihdit ja jätesäkkejä. Myös muita työvälineitä voi mahdollisuuksien mukaan saada lainaan. Välineet toimittaa alueellinen viherurakoitsija. Ilmoittautuessaan talkoojärjestäjä saa alueellisen yhdyshenkilön yhteystiedot ja voi tarvittaessa vielä sopia talkoiden yksityiskohdista. Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen talkoita. Siivoustalkoita voi järjestää ympäri vuoden lumettomaan aikaan.

Talkoot ilmoitetaan sähköisesti netissä osoitteessa puistotalkoot.hel.fi. Talkoot voi edelleen ilmoittaa myös puhelimitse kaupunkiympäristön asiakaspalveluun, puh. 09 310 22111.

Puistotalkoot.hel.fi

Ylen Miljoona roskapussia -kampanja starttaa 13.4.

Tänä keväänä Yle järjestää kampanjan, jossa kannustetaan koko Suomea keräämään miljoona pussillista roskia. Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa 142 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä sekä joukko Ylen tunnettuja kasvoja yhdistävät voimansa kaikkien suomalaisten kanssa kerätäkseen ympäristöstä miljoona pussia roskia.

Lisätietoa ja ohjeet talkoisiin ja kampanjaan:

Talkootiedote 2023

Tulostettava talkoojuliste Talkoojuliste A4

 

Kukkasipulien istutustalkoot

Kaupunkiympäristön toimiala jakaa syksyisin asukkaille kukkasipuleita istutettavaksi yleisille viheralueille. Istutuspaikasta on aina neuvoteltava kaupungin kanssa ja paikan valintaan voi myös pyytää asiantuntijan apua.

Sipuleita annettaan toiveiden mukaan vähintään 100 kpl ja enintään 3000 kpl. On syytä huomioida, että mitä enemmän sipuleita istutetaan, sitä näyttävämpi istutuksesta tulee. Sipuleilla pitää kuitenkin olla myös riittävästi kasvutilaa. Siksi paikan valinta vaikuttaa paljon siihen, mitä sipuleita ja kuinka paljon niitä kannattaa istuttaa. Istutuspaikan valitsemiseksi ja istutuksesta on erilliset ohjeet, jotka löytyy artikkelin lopusta.

Sipuleiden jako tapahtuu elo-lokakuussa ja ne istuettaan syksyllä ennen maan jäätymistä, mieluiten lokakuussa. Jos innostut järjestämään istutustalkoot tai haluat istuttaa itseksesi sipuleita kaunistamaan lähiympäristöäsi, niin ota yhteyttä osoitteeseen armi.koskela@hel.fi. Huomioi, että sipuleita on rajallinen määrä. Jos jäät ilman, pääset seuraavan vuoden listalle ensisijaisten saajien joukkoon.

OHJE Kukkasipulien istuttaminen

 

Karhupuiston kesäkukkien istutustalkoot

Kukkaloistoa kesäksi Karhupuistoon, kaupunkilaisten olohuoneeseen! Helsingin kaupunki tarjoaa asukkaille vuosittain kesäisin mahdollisuuden istuttaa kesäkukkia Kallion Karhupuistoon. Karhupuistoon tehdään vuosittain oma istutussuunnitelma ja taimet toimitetaan Kaupunginpuutarhalta. Kesäkukkien istutus tehdään yhdessä talkoovoimin. Talkoolaisille on tarjolla talkooevästä.

Talkoot ovat yleensä kesäkuun alussa. Seuraavien istutustalkoiden ajankohta kerrotaan lähempänä. Jos haluat osallistua tekemään Karhupuistosta kesäisen kukkaparatiisin ja istuttaa sinne kesäkukkia, ole yhteydessä armi.koskela@hel.fi. Kaupunki lainaa istutusvälineet. Myös hanskoja on tarjolla, mutta omat hanskat on hyvä ottaa mukaan, jos sellaiset omistaa.

 

Kaivopuiston haravointitalkoot

Kaivopuistossa järjestetään syksyisin lokakuun lopussa haravointitapahtuma, jonne kaikki ovat tervetulleita haravoimaan lehtiä. Kaupunki tuo paikalle työvälineet, ja paikalla on opastusta ja ohjausta sekä pientä evästä talkoolaisille. Tapahtuman ideana on antaa kaikille halukkaille mahdollisuus kokea haravoinnin riemua ja yhdessä tekemisen meininkiä.

 

Aika:

Talkooajat sovittavissa, voit myös itse osallistua jo sovittuihin talkoisiin

Paikka:

Kaupungin viheralueet

Tarvittava osaaminen:

Ei vaatimuksia, mutta talkoolaisten on oltava tarpeeksi liikuntakykyisiä. Tarvittaessa talkoisiin saa ohjauksen.

Järjestäjä:

Kaupunkiympäristön toimiala