Ukrainan humanitaarinen kriisi – auttamisen mahdollisuudet pääkaupunkiseudulla

Pormestari Juhana Vartiainen päätti kohdentaa kaupunginhallituksen vuoden 2023 käyttövaroista 100 000 euron avustuksen Suomen Unicef ry:n kautta täysimääräisesti humanitaariseen apuun Ukrainassa erityisesti lasten ja nuorten hyväksi.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt 24.2.2023 jo vuoden ajan. Huoli Ukrainasta ja sen kansasta on edelleen päivittäin läsnä. Helsingin kaupunki on osoittanut myötätuntoaan ja tukeaan humanitaarisen avun ja ukrainalaisia Helsingissä auttavien järjestöjen tuen kautta. Lisäksi kaupunki on tarjonnut sotaa paenneille palveluja, tukea ja ohjeita. Tuen osoittamista myös jatketaan. Uusin avustus kohdennetaan ukrainalaisten lasten ja nuorten auttamiseen.

”Humanitaarisen avun tarve on Ukrainassa valtava. Ukrainalaiset lapset ja nuoret ovat kärsineet hyökkäyssodan vaikutuksista jo vuoden ajan puhumattakaan sodan pitkäaikaisista vaikutuksista. He tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen ja avun. Kokonaisharkinnan perusteella apu on tarkoituksenmukaisinta toimittaa rahana. Rahoitus suunnataan maailman vaikutusvaltaisimmalle lastenjärjestölle Unicefille, joka toimii Ukrainassa aktiivisesti ja jolla on pitkä kokemus sekä Ukrainasta että toimimisesta kriisitilanteissa”, pormestari Juhana Vartiainen toteaa.

On ilahduttavaa ja lohduttavaa huomata, että ihmisten auttamishalu poikkeusaikoina kasvaa ja yhteydenottoja on tullut runsaasti kaupunkilaisilta. Olemme vahvistaneet yhteistyötä pääkaupunkiseudulla toimivien järjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tärkein tehtävämme on jakaa tietoa, vahvistaa yhteistyötä ja kanavoida kuntalaisten auttamishalua aitoon tarpeeseen.

Vapaaehtoisena tai kaupunkilaisena voit kohdata ihmisiä, jotka kaipaavat neuvoa maahantuloon liittyvissä asioissa. Maahanmuuttoviraston sivuilta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen Ukrainan kriisiin ja Suomeen saapumiseen. Helsingin kaupunki on varautunut auttamaan Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä. Löydät tietoa Ukrainasta Helsinkiin saapuville täältä.

Vapaaehtoisena voit tehdä hyvää monella tapaa. Tietoa keinoista, joilla jokainen meistä voi olla avuksi, kootaan vapaaehtoistoiminnan verkkosivuille ja päivitetään tilanteen mukaan. Löydä siis itsellesi sopiva tapa auttaa ja lue lisää toiminnan eri mahdollisuuksista alla olevista linkeistä.