Häiritseekö lähiympäristön roskaisuus? Haluaisitko toimia puistojen ja luonnon hyväksi? Kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin talkoisiin yleisillä viheralueilla – siivousta, istuttamista, kitkemistä, kunnostusta. Näin voit olla mukana huolehtimassa lähiympäristöstäsi ja lisäämässä viihtyisyyttä.

Siivoustalkoot

Helsingissä siivoustalkoita on järjestetty vuodesta 1984. Kaikki innokkaat kaupunkilaiset voivat järjestää omatoimisia talkoita haluamallaan alueella. Siivouskohteena ovat kaupungin yleiset viheralueet, metsät, rannat, tien pientareet ja puistot. Talkoojärjestäjä ilmoittaa talkoopaikan ja ajankohdan ja saa käyttöönsä roskapihdit ja jätesäkejä. Myös muita työvälineitä voi mahdollisuuksien mukaan saada lainaan. Välineet toimittaa alueellinen viherurakoitsija. Ilmoittautuessaan talkoojärjestäjä saa alueellisen yhdyshenkilön yhteystiedot ja voi tarvittaessa vielä sopia talkoiden yksityiskohdista. Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen talkoita. Siivoustalkoita voi järjestää ympäri vuoden lumettomaan aikaan.

Talkoot ilmoitetaan sähköisesti netissä osoitteessa puistotalkoot.hel.fi. Talkoot voi edelleen ilmoittaa myös puhelimitse kaupunkiympäristön asiakaspalveluun, puh. 09 310 22111.

puistotalkoot.hel.fi

Tarkemmat ohjeet talkoiden järjestämiseksi löydät alta.

Talkootiedote 2021

 

Vieraslajitalkoot

Vieraslajeiksi kutsutaan mm. kasveja ja eläimiä, jotka ovat levinneet ympäristöömme ihmisen vaikutuksesta joko tahallisesti tai tahattomasti. Haitalliseksi ne luokitellaan, mikäli niillä on negatiivinen vaikutus meidän luontoomme ja alkuperäisiin lajeihin, kuten elintilan valtaaminen tai risteytyminen. Helsingin viheralueilla on useita vieraslajeja, jotka uhkaavat kaupunkiluontomme monimuotoisuutta. Monille alueille on hankalaa päästä koneilla tai koneelinen poisto ei ole mahdollista. Siksi jokainen käsipari on tarpeen taistelussa niitä vastaan.

Jos haluat osallistua tähän luonnosuojelu työhön, voit osallistua kaupungin järjestämiin vieraslajien torjuntatalkoot tai järjestää sellaiset itse. Lähinnä talkoissa torjutaan vieraskasvilajeja. Talkoot tulee kohdistua kaupungin hallinoimille alueille eli yleisille alueilleKun vieraslajien kitkentää ja hävitystyötä tehdään yhteistyössä kaupungin kanssa, kaupunki  järjestää jätteen pois viennin sekä tarjoaa neuvoa ja apua talkoiden järjestämisessä.

Lisätietoa kaupungin järjestämistä talkoista ja ohjeita omien talkoiden järjestämiseksi saat olemalla yhteydessä kaupunkiympäristön vapaaehtoiskoordinaattoriin Armi Koskelaan, armi.koskela@hel.fi, puh. 0407190824 tai puistokummit@hel.fi.

Kaupungin järjestämät talkoot löydät myös Facebookista, Helsingin puistokummit -sivulta

Facebook Helsingin puistokummit

Aika:
Talkooajat sovittavissa, voit myös itse osallistua jo sovittuihin talkoisiin

Paikka:

Kaupungin viheralueet

Tarvittava osaaminen:

Ei vaatimuksia, mutta talkoolaisten on oltava tarpeeksi liikuntakykyisiä. Talkoolaiset perehdytetään tehtävään.

Järjestäjä:
Kaupunkiympäristön toimiala