Äitiyspakkaus
  • historia
  • kulturhistoria
  • utställningar
01.1.2019 - 15.10.2023

Berättelsen om Finland

Finlands närhistoria består av ljus och djupa skuggor.
Nationalmuseum, Mannerheimvägen 34, Helsingfors
https://www.kansallismuseo.fi/sv/utstallningar/suomen-tarina

Beskrivning

Finlands närhistoria består av ljus och djupa skuggor. Sår som hör ihop med självständighetsprocessen och krigen behandlas i utställningen på ett djärvt, nytt sätt. I utställningen flödar också glädjen, för under hundra år har Finland vuxit till ett land av demokrati, jämlikhet och välfärd. Man skrattar även ömt åt finländarnas små konstigheter – finländarna är ett underligt men lyckligt folk! Ett folk som älskar Mumintrollen, Åskbollen (”bollstolen”), galonoveraller, hårdrock och bastu.

 

De noggrant utvalda föremålen håller betraktaren i ett stadigt grepp. En stupad röd soldats stövlar, en valurna från det första valet, guldföremål som vanliga människor skänkte till staten under andra världskriget samt en lergök och en resväska som tillhörde lilla Elvi när hon evakuerades från Karelen tar med sig historien till vår tid och livar upp den. Där föremål, bilder och ord inte kan berätta allt tar det digitala berättandet vid.

 

En imponerande berättelse bjuder aldrig bara på färdiga svar. Därför lämnar utställningen även plats för besökarnas egna insikter och tolkningar.

 

Finlands nationalmuseum

Permanent utställning, öppet till 15.10.2023

Datum och tid
01.1.2019 - 15.10.2023
Plats
Nationalmuseum
Mannerheimvägen 34
Främre Tölö
Helsingfors
Öppna kartan Opens in new tab