Vieraslajitalkoot

Vieraslajeiksi kutsutaan muun muassa kasveja ja eläimiä, jotka ovat levinneet ympäristöömme muista maista ihmisen vaikutuksesta joko tahallisesti tai tahattomasti. Haitallisiksi ne luokitellaan, jos niillä on negatiivinen vaikutus luontoon ja alkuperäisiin lajeihin. Tämä voi näkyä esimerkiksi elintilan valtaamisena tai lajien risteytymisenä.

Helsingin viheralueilla on useita vieraslajeja, jotka uhkaavat kaupunkiluontomme monimuotoisuutta ja alkuperäislajistoa. Monille alueille on kuitenkin hankalaa päästä koneilla, tai koneellinen poisto ei ole niillä muusta syystä mahdollista. Siksi jokainen käsipari on tarpeen taistelussa vieraslajeja vastaan.

Jos haluat osallistua tähän luonnonsuojelutyöhön, voit tulla mukaan kaupungin järjestämiin vieraslajien torjuntatalkoisiin tai järjestää sellaiset itse. Talkoiden tulee kohdistua kaupungin kunnossapitovastuussa oleville alueille eli yleisille alueille. Kaupunki järjestää jätteiden poisviennin sekä tarjoaa neuvoa ja apua talkoiden järjestämisessä. Talkoissa torjutaan pääasiassa vieraskasvilajeja.

Jos kiinnostuit omien talkoiden järjestämisestä, ole yhteydessä osoitteeseen puistokummit@hel.fi tai puh. 040-7190824.

Kaupungin järjestämistä talkoista löydät tietoa vapaaehtoistoiminnan tapahtumakalenterista  https://vapaaehtoistoiminta.hel.fi/tapahtumat/.

Löydät talkoot myös Facebookista Helsingin puistokummit -sivulta.

Luontojärjestöt järjestävät myös paljon omia vieraslajitalkoita, joihin voit tutustua järjestöjen omilla sivuilla.
WWF Suomi
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys

 

Soolotalkoot

Soolotalkoot on Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoiman VieKas LIFE -hankkeen aloittama kampanja, jossa kannustetaan ihmisiä torjumaan haitallisia vieraskasvilajeja omatoimisesti. VieKas LIFE -hankkeen päätyttyä Helsinki on ottanut Soolotalkoot-konseptin osaksi omaa toimintaansa. Helsinki osoittaa torjunnalle sopivat paikat tuomalla niihin kehikoita, joihin kitkentäjätteen saa laittaa. Kehikoissa on infokyltti torjuttavasta lajista ja lyhyet torjuntaohjeet.

Pääasiassa torjutaan jättipalsamia ja lupiinia. Jättipalsamit revitään juurineen ja lupiineista katkotaan kukinnot siementen muodostumisen ehkäisyksi. Myös pieniä lupiineja voi repiä juurineen.

Lisätietoa torjuttavista lajeista sekä ohjeita torjunnalle löydät sivuilta Vieraslajit.fi.

Soolotalkoot-kohteet

Alla on listattu lajeittain Helsingin Soolotalkoot-kohteet. Saat esille kartan keräyskehikoiden sijainneista klikkaamalla kohteen nimeä.

  • Jättipalsami (Kohteet lisätään myöhemmin)

Voit myös ehdottaa Soolotalkoot-kohteita olemalla yhteydessä osoitteeseen puistokummit@hel.fi.

 

 

Aika:

Ilmoitetaan erikseen

Paikka:

Kaupungin viheralueet

Tarvittava osaaminen:

Ei vaatimuksia, mutta talkoolaisten on oltava tarpeeksi liikuntakykyisiä. Toimintaan saa ohjauksen.

Järjestäjä:

Kaupunkiympäristön toimiala

Lisätietoa:

Lisätietoa kaupungin järjestämistä talkoista ja ohjeita omien talkoiden järjestämiseksi saat olemalla yhteydessä kaupunkiympäristön vapaaehtoiskoordinaattoriin Armi Koskelaanarmi.koskela@hel.fi, puh. 0407190824 tai puistokummit@hel.fi.