Vieraslajitalkoot

Vieraslajitalkoot

Vieraslajeiksi kutsutaan muun muassa kasveja ja eläimiä, jotka ovat levinneet ympäristöömme ihmisen vaikutuksesta joko tahallisesti tai tahattomasti. Haitalliseksi ne luokitellaan, jos niillä on negatiivinen vaikutus meidän luontoomme ja alkuperäisiin lajeihin, kuten elintilan valtaaminen tai risteytyminen. Helsingin viheralueilla on useita vieraslajeja, jotka uhkaavat kaupunkiluontomme monimuotoisuutta. Monille alueille on hankalaa päästä koneilla tai koneellinen poisto ei ole mahdollista. Siksi jokainen käsipari on tarpeen taistelussa vieraslajeja vastaan.

Jos haluat osallistua tähän luonnonsuojelu työhön, voit osallistua kaupungin järjestämiin vieraslajien torjuntatalkoisiin tai järjestää sellaiset itse. Lähinnä talkoissa torjutaan vieraskasvilajeja. Talkoot tulee kohdistua kaupungin hallinnoimille alueille eli yleisille alueilleKun vieraslajien kitkentää ja hävitystyötä tehdään yhteistyössä kaupungin kanssa, kaupunki  järjestää jätteen pois viennin sekä tarjoaa neuvoa ja apua talkoiden järjestämisessä.

Jättipalsmitalkoot löydät WWF Suomen tapahtumakalenterista täältä

Kurtturuusutalkoot löydät Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen sivuilta kohdekohtaisesti:
Mustikkamaa
Lauttasaari

Löydät talkoot myös Facebookista, Helsingin puistokummit -sivulta Facebook Helsingin puistokummit

 

Soolotalkoot

Soolotalkoot on VieKas LIFE hankeen kampanja, jossa kannustetaan ihmisiä torjumaan haitallisia vieraskasvilajeja omatoimisesti. VieKas LIFE -hanke tuo yhteen vapaaehtoiset kansalaiset, kunnat, kansalaisjärjestöt ja yritykset pysäyttämään haitallisten lajien leviämisen. Helsinki on mukana kampanjassa osoittamalla sopivia paikkoja torjunnalle. Näihin kohteisiin tuodaan kehikoita, joihin kitkentäjätteen saa laittaa.

Pääasiassa torjutaan jättipalsamia ja lupiinia. Jättipalsamit revitään juurineen ja lupiineista katkotaan kukinnot siementen muodostumisen ehkäisyksi. Myös pieniä lupiineja voi repiä juurineen.

Lisätieto Soolotalkoot- kampanjasta, torjuttavista lajeista sekä ohjeita torjunnalle saa sivuilta Vieraslajit.fi/info.

Soolotalkoo-kohteet

Alla on listattu Helsingin Soolotalkoot -kohteet lajeittain. Saat esille kartan keräyskehikoiden sijainneista klikkaamalla kohteen nimeä.

Lupiini

Jättipalsami

 

Aika:

Ilmoitetaan erikseen

Paikka:

Kaupungin viheralueet

Tarvittava osaaminen:

Ei vaatimuksia, mutta talkoolaisten on oltava tarpeeksi liikuntakykyisiä. Toimintaan saa ohjauksen.

Järjestäjä:

Kaupunkiympäristön toimiala

Lisätietoa:

Lisätietoa kaupungin järjestämistä talkoista ja ohjeita omien talkoiden järjestämiseksi saat olemalla yhteydessä kaupunkiympäristön vapaaehtoiskoordinaattoriin Armi Koskelaanarmi.koskela@hel.fi, puh. 0407190824 tai puistokummit@hel.fi.