Talkoot

Häiritseekö lähiympäristön roskaisuus? Haluaisitko toimia puistojen ja luonnon hyväksi? Kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin talkoisiin yleisillä viheralueilla – siivousta, istuttamista, kitkemistä, kunnostusta. Näin voit olla mukana huolehtimassa lähiympäristöstäsi ja lisäämässä viihtyisyyttä.

Siivoustalkoot

Helsingissä siivoustalkoita on järjestetty vuodesta 1984. Kaikki innokkaat kaupunkilaiset voivat järjestää omatoimisia talkoita haluamallaan alueella. Siivouskohteena ovat kaupungin yleiset viheralueet, metsät, rannat, tien pientareet ja puistot. Talkoojärjestäjä ilmoittaa talkoopaikan ja ajankohdan ja saa käyttöönsä roskapihdit ja jätesäkejä. Myös muita työvälineitä voi mahdollisuuksien mukaan saada lainaan. Välineet toimittaa alueellinen viherurakoitsija. Ilmoittautuessaan talkoojärjestäjä saa alueellisen yhdyshenkilön yhteystiedot ja voi tarvittaessa vielä sopia talkoiden yksityiskohdista. Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen talkoita. Siivoustalkoita voi järjestää ympäri vuoden lumettomaan aikaan.

Talkoot ilmoitetaan sähköisesti netissä osoitteessa puistotalkoot.hel.fi. Talkoot voi edelleen ilmoittaa myös puhelimitse kaupunkiympäristön asiakaspalveluun, puh. 09 310 22111.

Tarkemmat ohjeet talkoiden järjestämiseksi löydät alta.

Ohje talkoiden järjestämiseksi (ladattava PDF. Tiedoston koko 61,8Kt)

Vieraslajitalkoot

Vieraslajeiksi kutsutaan muun muassa kasveja ja eläimiä, jotka ovat levinneet ympäristöömme ihmisen vaikutuksesta joko tahallisesti tai tahattomasti. Haitalliseksi ne luokitellaan, jos niillä on negatiivinen vaikutus meidän luontoomme ja alkuperäisiin lajeihin, kuten elintilan valtaaminen tai risteytyminen. Helsingin viheralueilla on useita vieraslajeja, jotka uhkaavat kaupunkiluontomme monimuotoisuutta. Monille alueille on hankalaa päästä koneilla tai koneellinen poisto ei ole mahdollista. Siksi jokainen käsipari on tarpeen taistelussa vieraslajeja vastaan.

Jos haluat osallistua tähän luonnonsuojelu työhön, voit osallistua kaupungin järjestämiin vieraslajien torjuntatalkoot tai järjestää sellaiset itse. Lähinnä talkoissa torjutaan vieraskasvilajeja. Talkoot tulee kohdistua kaupungin hallinnoimille alueille eli yleisille alueilleKun vieraslajien kitkentää ja hävitystyötä tehdään yhteistyössä kaupungin kanssa, kaupunki  järjestää jätteen pois viennin sekä tarjoaa neuvoa ja apua talkoiden järjestämisessä.

Lisätietoa kaupungin järjestämistä talkoista ja ohjeita omien talkoiden järjestämiseksi saat olemalla yhteydessä kaupunkiympäristön vapaaehtoiskoordinaattoriin Armi Koskelaan, armi.koskela@hel.fi, puh. 0407190824 tai puistokummit@hel.fi.

Kaupungin järjestämät talkoot löydät myös Facebookista, Helsingin puistokummit -sivulta

Facebook Helsingin puistokummit

Kukkasipulien istutustalkoot

Kaupunkiympäristön toimiala jakaa syksyisin asukkaille kukkasipuleita istutettavaksi yleisille viheralueille. Istutuspaikasta on aina neuvoteltava kaupungin kanssa ja paikan valintaan voi myös pyytää asiantuntijan apua.

Sipuleita annettaan toiveiden mukaan vähintään 100 kpl ja enintään 3000 kpl. On syytä huomioida, että mitä enemmän sipuleita istutetaan, sitä näyttävämpi istutuksesta tulee. Sipuleilla pitää kuitenkin olla myös riittävästi kasvutilaa. Siksi paikan valinta vaikuttaa paljon siihen, mitä sipuleita ja kuinka paljon niitä kannattaa istuttaa. Istutuspaikan valitsemiseksi ja istutuksesta on erilliset ohjeet, jotka löytyy artikkelin lopusta.

Sipuleiden jako tapahtuu elo-lokakuussa ja ne istuettaan syksyllä ennen maan jäätymistä, mieluiten lokakuussa. Jos innostut järjestämään istutustalkoot tai haluat istuttaa itseksesi sipuleita kaunistamaan lähiympäristöäsi, niin ota yhteyttä osoitteeseen armi.koskela@hel.fi.. Huomioi, että sipuleita on rajallinen määrä. Jos jäät ilman, pääset seuraavan vuoden listalle ensisijaisten saajien joukkoon.

Tästä löydät ohjeen sipulien istutukseen

OHJE Kukkasipulien istuttaminen

Karhupuiston kesäkukkien istutustalkoot

Kukkaloistoa kesäksi Karhupuistoon, kaupunkilaisten olohuoneeseen! Helsingin kaupunki tarjoaa asukkaille vuosittain kesäisin mahdollisuuden istuttaa kesäkukkia Kallion Karhupuistoon. Kesäkukkien istutus tehdään yhdessä talkoovoimin. Talkoolaisille on tarjolla talkooevästä.

Talkoot ovat yleensä kesäkuun alussa. Seuraavien istutustalkoiden ajankohta kerrotaan lähempänä. Jos haluat tehdä Karhupuistosta kesäisen kukkaparatiisin ja istuttaa sinne kesäkukkia, ole yhteydessä armi.koskela@hel.fi. Kaupunki lainaa istutusvälineet. Myös hanskoja on tarjolla, mutta omat hanskat on hyvä ottaa mukaan, jos sellaiset omistaa.

Aika:
Talkooajat sovittavissa, voit myös itse osallistua jo sovittuihin talkoisiin

Paikka:
Kaupungin viheralueet

Tarvittava osaaminen:
Ei vaatimuksia, mutta talkoolaisten on oltava tarpeeksi liikuntakykyisiä. Talkoolaiset perehdytetään tehtävään.

Järjestäjä:
Kaupunkiympäristön toimiala